COVID-19: Vigtigt med en klar strategi for genåbning

Det var ikke mindst på grund af den store udfordring med bekæmpelse af COVID-19, at Demokraatit valgte at indtræde i koalitionen i maj 2020. Bekæmpelsen af COVID-19 har været en succes, og vi har sammen formået i stor grad at holde virussen ude af landet. Restriktionerne herhjemme har af samme årsag ikke været nær så strenge som andre steder. Alligevel er det på sin plads med en vision og en strategi for, hvordan vi kan genåbne vores land til glæde for erhvervslivet herunder ikke mindst turismeerhvervet. Her kommer mit indspark.

Af Anna Wangenheim, Kandidat til Inatsisartut for Demokraatit

For få dage siden blev der konstateret, at en person fra Narsaq er smittet med COVID-19 i Narsaq. Det er med til at minde os alle om, at vi fortsat skal passe på hinanden, og at pandemien endnu ikke er overstået. Derfor er det vigtigt, at vi overholder myndighedernes anbefalinger for at vi kan leve så frit og ubekymret som muligt og derved undgå smitteudbrud. Det er kun i kraft af vores adfærd og vores aktive ansvarsfølelse, at vi kan sikre, at vi som land og som folk fortsat kan føre Grønland sikkert og trygt igennem pandemien.

Når det er sagt, så er det vigtigt, at vi som ansvarlige beslutningstagere sikrer, at samfundet ikke går i stå. Et af de vigtigste og mest aktuelle emner i valgkampen bør være, hvordan vi sikrer landets fremtid gennem en klar og tydelig genåbningsstrategi. Vi er nødt til tage et politisk ansvar, så vi kan være lige så gode til at genåbne landet, som vi har været til at bekæmpe pandemien.

Konsekvensen ved en dårligt gennemtænkt genåbning vil være en katastrofe for vores allerede pressede erhvervsliv. Hjælpepakkerne kan ikke fortsætte i det uendelige, og det er derfor nødvendigt, at vi planlægger en gennemtænkt genåbning, der øger og understøtter erhvervslivets muligheder for at tjene penge uden at vi går på kompromis med folkesundheden. Herudover må vi ikke glemme risikoen for, at en dårlig planlagt genåbning kan medføre et større smitteudbrud, der potentielt set kan belaste sundhedsvæsenet så meget, at folkesundheden kommer i fare.

For mig at se er det vigtigt, at en god genåbningsplan indeholder disse elementer:

– Plan for testcentre og udvikling af teknologi for at minimere antal dage med karantæne

– Lempelse af forsamlingsrestriktioner over tid, så vores sportsfolk igen kan mødes til konkurrencer. Så det bliver muligt at afvikle kulturelle arrangementer herunder koncerter. Og så det bliver muligt for hoteller og andre arrangører igen at afholde større konferencer.

– Synliggøre vaccinationsstrategien og lave planer for særskilte indrejserestriktioner alt afhængig af, hvor mange der har fået vaccinationer det pågældende sted. Dette ville kunne hjælpe vores hårdt pressede turismebranche.

– Sikre en effektiv vaccinationsstrategi, der naturligvis prioriterer de mest sårbare i samfundet samt sundhedspersonale, men som herefter prioriterer mennesker, der arbejder med turisme eller som på anden vis udfører arbejde, der kan hjælpe til med at sparke gang i erhvervslivet igen.

– Indføre et vaccinepas, så det bliver muligt i højere grad at gennemføre eksempelvis kulturelle aktiviteter som koncerter, men også så det kan fremme vækst og udvikling i eksempelvis i turisme- og restaurationsbranchen.

– Sikre os at vi har nok af kompetent personale til at sikre, at samfundshjulene bliver holdt i gang og i den forbindelse tydeliggøre, hvilke funktioner i samfundet, der er nødvendige i den forbindelse.

– Sørge for at befolkningen konstant bliver informeret om genåbningen og de tiltag, der er i forbindelse hermed herunder en form for proceslinje, der på overskuelig vis tydeliggør, hvad man kan forvente og hvornår man kan forvente det.

Ingen skal være i tvivl om, at vi fra Demokraatit er klar til at arbejde sammen med de øvrige partier og erhvervslivet om en tydelig genåbningsstrategi med afsæt i et stærkt politisk lederskab. Sammen kan vi også løse denne svære udfordring.