Vi skal investere i transport

Af Steen Lynge, Kandidat til Inatsisartut for Demokraatit

 

Det er for dyrt at transportere varer til Grønland. Derfor betaler den grønlandske borger for høje priser for sine varer. RAL har netop meddelt de dyre fragtpriser med, at Grønland er bundet til Aalborg frem til udgangen af 2022, hvorfor RAL ikke kan gøre det billigere.

Den nuværende aftale med Aalborg som Grønlandshavn var og er en dårlig aftale. Den har og koster fortsat Grønland dyrt med alt for høje fragtpriser som konsekvens. En pris som den grønlandske befolkning betaler.

I dag har Grønland en grønlandshavn i et land, hvor handling er et af det dyreste i verden samtidig med, at distancen i forhold til andre lande er længst til Grønland. Derfor er priserne høje.

Modstanderne mod at skifte til billigere havn vil sige, at mængden i dag er størst mht. fragt fra Aalborg/Århus og Grønland, hvorfor det er billigere af handle i Aalborg/Århus. Det er meget konservativt at ikke ville ændre havne. Så længe man ikke ændrer sin tankegang, vil det betyde, at den grønlandske befolkning fortsat skal betale for sine varer for dyrt og uden reel grund.

Andre bliver naturligvis ængstelige vedrørende de arbejdspladser, der vil gå tabt i Danmark, når Grønland skifter havn til et andet land.  Jeg stoler på, at nuværende leverandører er omstillingsparate og derfor fortsat vil kunne deltage i konkurrencen om at forsyne Grønland med varer.

Grønland skal åbne sig mod andre havne og dermed hente varer, der hvor det er billigst for den grønlandske befolkning.

Fragtpriserne skal afspejle billigere handling og distance. I dag betaler vi også for meget i forhold til fragt mellem Grønland og Island. Fordi mængden ikke er stor nok til at give rabatter?

Grønland skal derfor frem til og med 2022 investere i RAL, som skal kunne levere varer direkte fra Island, Canada eller USA mod billigere fragtpriser. Samtidig med at Grønland fortsat kan forsynes også fra Europa. Vi lever i en tid, hvor det også er vigtigt at vi tager hensyn til klimaændringer, derfor giver det ingen mening at hente varer fra et sted, som ligger længst væk fra Grønland.

Vi skal investere i RAL for at Grønland kan forsynes med billigere varer i fremtiden.