Væk med afgiften på kaffe, the og kød

– selvfølgelig fuldt finansieret

Demokraatit har lovet, at det skal være billigere at være grønlænder. Det har vi naturligvis tænkt os at levere på.

Derfor foreslår vi at fjerne indførselsafgifterne på produkter som stort set alle grønlændere bruger dagligt. Det drejer sig om afgifterne på kaffe, the og kød. En fjernelse af disse afgifter vil for eksempel betyde følgende:

– Prisen på et kilo kaffe vil falde med 6 kroner
– Prisen på et kilo the vil falde med 6,60 kroner.
– Prisen på et kilo hakket oksekød vil falde med 10 kroner

Dette tiltag vil give alle grønlændere flere penge til andre ting. For landskassen betyder det dog et indtægtstab på ca. 20 millioner kroner om året. Dette skal vi naturligvis finansiere. Alt andet vil være uansvarligt og politisk utroværdigt.

Forslaget skal finansieres ved at skaffe omkring 45 millioner kroner ved at spare 1 procent på alle drifts- og tilskudsbevillinger på finansloven. Sagt anderledes vil vi helt konkret holde fast i målet om besparelser i administrationen – men i et tempo, hvor vores administration får tid til at indrette sig på forholdene, så borgerservicen dermed ikke lider skade.

Det ses tydeligt, at vores forslag er overfinansieret med 25 millioner kroner. Det skyldes, at vi ikke kommer til at få flertal alene i et kommende Inatsisartut. Der skal derfor være rum og plads til at kunne forhandle om finansieringen. Man kunne eksempelvis forestille sig, at man friholder sundheds- og uddannelsesområdet for at spare de foreslåede 1 procent på drifts- og tilskudsbevillinger. Man kunne forestille sig at bruge nogen af pengene på at forhøje beskæftigelsesfradraget, så alle i beskæftigelse på den måde også fik flere penge til sig selv. Og man kan helt sikkert også forestille sig andre ting, men det vil i sidste ende være op til en politisk forhandling.

Uanset hvad, så vil dette mere end fuldt finansierede forslag betyde, at det bliver billigere at være grønlænder. Og det er en god ting.

Mvh.
Jens-Frederik Nielsen
Formand for Demokraatit.